Ako dnes chutí banícky chlebíček

Vítajte v Rakovnici. Táto dedinka na strednom Slovensku, ktorá je obklopená krásnymi lúkami a lesmi, by zosobňovala malebnú vidiecku idylku nebyť vysokej nezamestnanosti.

Režisér Roman Fábian prostredníctvom série portrétov podáva neobyčajný obraz jedného z najchudobnejších krajov Slovenska. Dokument s pozoruhodným citom spája v sebe minulosť, prítomnosť a budúcnosť, ktoré  konfrontujú súčasné spoločenské a hospodárske problémy regiónu.

Banícku minulosť oblasti zastupuje pán Ján. Vysokoškolský profesor a pamätník spomína na zlaté časy, kedy takmer každý obyvateľ dedinky pracoval na baniach.

O sklamaní z prítomnosti, kedy ľudia bez práce prežívajú ako sa dá, priamo hovorí starosta obce. Tento svojrázny pán v stredných rokoch s dávkou komickosti často rieši banálne záležitosti, ako napríklad opitých susedov alebo zle pokosenú trávu pred nedeľným futbalovým zápasom. Snaží sa udržať pocit, že život ide ďalej a organizuje ľudové veselice, na ktoré málokto chodí, či pripomienkové slávnosti Slovenského národného povstania s ohňostrojom uprostred dňa.

Film uzatvára pohľad do budúcnosti prostredníctvom najmladšej generácie. Naivita, prvé zaľúbenia, jazdy na motorke, vietor vo vlasoch a nočné diskotéky. Uvedomujú si, kde žijú a čo ich čaká, ale okrem odchodu nevidia iné východisko. V kontexte zlatej minulosti a zúfalej prítomnosti má budúcnosť trpkú príchuť. Nielen v Rakovnici a na Slovensku.

Lenka Hadarová

Báňský chlebíčekúterý 18. 3. 2014 • 20:30 • Kino Art + debata s režisérem

Báňský chlebíčekúterý 25. 3. 2014 • 18:30 • Uměleckoprůmyslové muzeum

Napsat komentář